Kuchnia skandynawska słynie z wielu smacznych i oryginalnych dań. To one obok niesamowitych zabytków i krajobrazów przeważają w dużej mierze o atrakcyjności turystycznej tego półwyspu. Osoby, które miały okazję odwiedzić któryś z krajów skandynawskich utrzymują, że tamtejsza kuchnia jest naprawdę wyjątkowa i warta swojej ceny. Z naszego artykułu dowiecie się jakie dania uchodzą za najpopularniejsze i bez których spróbowania nie ma nawet co myśleć o wyjeździe ze Skandynawii. Zapraszamy do lektury!
1. Köttbullar
Köttbullar to szwedzka potrawa, na którą składają się malutkie kuleczki z wołowego mięsa mielonego. Podaje się je obowiązkowo w towarzystwie sosu brunatnego oraz borówek. Kotleciki mogą być jednak serwowane również z ziemniakami lub jako dodatek do spaghetti. Danie to obowiązkowo musi znaleźć się na szwedzkich stołach podczas świąt Bożego Narodzenia. Köttbullar może być jednak serwowane również poza Szwecją – do jego popularności w dużej mierze przyczynia się IKEA, które serwuje danie w swoich barach określając je mianem prawdziwego hitu kulinarnego.
2.Śledź w śmietanie
Jest to niezwykle popularna potrawa, często zamawiana przez turystów, którzy chcą poznać prawdziwy smak Skandynawii. Jego przygotowanie jest niezwykle łatwe – rybę wystarczy skropić cytryną, zwinąć w rulonik i polać specjalnym sosem, powstałym po zmieszaniu śmietany, chrzanu i keczupu. Następnie śledzia umieszczamy w piekarniku i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni. Smacznego!
3.Jansson frestelse
Kolejne danie prosto ze Szwecji. Po polsku jego nazwa brzmi Pokusa Janssona i z pewnością wielu kojarzy się przez to z niezwykle wyszukanym daniem, którego przygotowanie jest trudne i bardzo czasochłonne. Jednak nic bardziej mylnego – w rzeczywistości Jansson frestelse to prosta potrawa składająca się z ziemniaków, cebuli i anchois. Po zalaniu śmietaną zapieka się je w piekarniku.
4.Gravet laks
Marynowany łosoś to potrawa pochodząca z Norwegii. Jego przygotowanie również jest niezwykle łatwe – filet wystarczy przekroić na połowę i polać ziołową wódką i obłożyć koperkiem. Następnie obie cześć należy do siebie złożyć, owinąć szczelnie folią i marynować przez 4 dni w lodówce. Po tym czasie gotowego łososia należy pokroić plastry. Podawać go należy z sosem musztardowym.
5. Surströmming
Jest to z pewnością najciekawsza potrawa jaka znalazła się w naszym zestawieniu. Po polsku nazywa się ona kiszony śledź i ze względu na swój intensywny zapach została zakazana na pokładach większości linii lotniczych. Woń śledzia jest na tyle intensywna, że puszkę z tym przysmakiem zaleca się otwierać na zewnątrz, najlepiej we wiadrze z wodą. Surströmminga decydują się spożyć jedynie najodważniejsi. Surströmming jest prawdziwym przysmakiem w Szwecji, jednak osoby, które próbowały go po raz pierwszy określają jego smak jako ,,dziwny”, a nawet ,,okropny”.
6. Renskav
Renskav to potrawa podawana na północy Szwecji. jej podstawę tworzy suszone bądź smażone mięso reniferów. Potrawa rozpowszechniona jest w całej Skandynawii i stanowi prawdziwy tamtejszy przysmak. Mięso często jest podawane z tłuczonymi ziemniakami i musem z borówek, a w Finlandii dodatkowo z ogórkami konserwowymi.